úvodní stránka www.vcelarskeprodukty.cz

Medové recepty



Vídeňská káva s medem

Ingredience:
- 1 malé silné expresso
- 200 ml mléka
- šlehačka do tuha ušlehaná
- skořice
- 1 lžíce medu

Postup:
1. Na dno vysoké sklenice nalijte med.
2. Mléko ohřejte a případně našlehejte.
3. Nad hladinou medu držte lžíci a z konvičky pomalu lejte na lžíci mléko, aby zůstalo nad medem a nesmíchalo se.
4. Na mléko navršte lžící šlehačku. Vlijte opatrně a pomalu expresso. Mělo by vytvořit pruh pod šlehačkou a neprostoupit do celého mléka.
5. Zamaskujte stopu ještě jednou lžící šlehačky, posypte skořicí a pokapejte medem.

Zkuste tuto kombinaci kávy s medem, velice vás překvapí.




Medové trubičky
                                                                                       

 
Ingredience na trubičky:                                                       
- 34 dkg hladké mouky
- 27 dkg moučkové cukru
- 2 celá vejce
- 80 dkg medu
- 1/2 kávové lžičky jedlé sody
- čokoláda na zdobení
- náplň podle chuti (karamelový krém)

Ingredience na krém:
- 1 slazené mléko (salko)
- 250 g másla

Postup:
Ze všech surovin zpracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout v lednici ( i déle).
Vyválíme plát vysoký tak kolem jednoho milimetru. Vykrájíme kolečka o průmětu přibližně 7 cm, která pokládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, kolem čtyř minut. Poté troubu otevřeme, plech necháme uvnitř a vždy si vyndáme jedno kolečko, které přes měchačku ještě horké stočíme.
Trubičky jsou tvrdé, ale v krabičce do druhého dne změknou.
 
Příprava krému:
Připravíme si krém tak, že vaříme neotevřené slazené mléko ve vodní lázni asi 2 hodiny. Do vychladlého salka zašleháme máslo. Krémem plníme trubičky a konce máčíme v čokoládové polevě.



Pastovaný (krémový) med

2-3x denně během krystalizace budeme med krátce míchat (cca 1minutu). Použijeme ruční kuchyňský šlehač. Zvolíme jen pomalé otáčky, aby se do medu nedostalo mnoho vzduchu a nevznikla tak medová pěna.
Během míchání pastovaný med výrazně zesvětlá a může být až bílý.



Medové kostky

-400 g polohrubé mouky
-220 g moučkového cukru
-5 vajec
-7-8 lžic medu
-6 lžic vody
-1/2 prášku do pečiva

Všechy suroviny vyšleháme, rozetřeme na plech s pečícím papírem a upečeme. Vychladlé nakrájíme na malé kostičky, které namáčíme do polevy a obalujeme v kokosu. Svaříme 10 lžic vody, 12 lžic krupicového cukru a 1 lžíci kakaa ( polevy si můžete udělat rovnou dvě dávky, mně jedna dávka nestačila. Asi záleží na tom, jak velké kostky nakrájíte. Čím menší kostičky, tím více polevy).



Medové kuličky

Medové kuličky

-100 g mletých lískáčů
-2 lžíce medu
-šťáva z 1 pomeranče
-2 lžíce rumu

Všechny suroviny dáme do kastrůlku a za stálého míchání povaříme na slabším ohni asi 10-15 minut. Necháme vychladnout, tvarujeme kuličky, které obalujeme ve strouhané čokoládě a vkládáme do papírových košíčků.


Medová srdíčka

-450 g hladké mouky
-130 g moučkového cukru
-80 g Omega
-2 vejce
-2 lžíce medu
-1 lžička mleté skořice a perníkového koření
-1 lžička jedlé sody

Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout, vyválíme, vykrajujeme srdíčka, potřeme je rozšlehaným vejcem a upečeme. Vychladlá slepujeme perníkovou náplní a pocákáme čokoládou. Smícháme 250 g strouhaného perníku, hrst mletých ořechů s 1 lžící kakaa, 3 lžíce medu, 4 lžíce marmelády a asi 10 lžic rumu (rum podle potřeby).


Ořechové medové trojhránky

-380 g hladké mouky
-120 g moučkového cukru
-250 g Stelly
-2 vejce
-špetka soli

Vypracujeme těsto, necháme hodinu odpočinout v chladu a rozválíme na plech vyložený pečícím papírem. Propícháme vidličkou, potřeme rybízovou marmeládou a ořechovou směsí. Rozpustíme 120 g Stelly, přidáme 4 lžíce medu, 100 g moučkového cukru a 200 g mletých ořechů. Upečeme a ještě teplé krájíme na trojhránky nebo čtverečky, rožky máčíme v čokoládě. (velmi dobré, měkké)


Medové linecké cukroví

-500 g hladké mouky
-120 g moučkového cukru
-180 g másla
-4 žloutky
-120 g tekutého medu
- citronová kůra

Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme tvary. Po upečení slepujeme marmeládou.


Medové kokosové rohlíčky

-350 g hladké mouky
-80 g moučkového cukru
-100 g másla
-100 medu
-200 g kokosu
-trocha mléka
-1/2 prášku do pečiva

Vypracujeme těsto a vtlačujeme do formiček. Po upečení vyklopíme z formiček a pocukrované pocákáme čokoládou.


Kotleta v plamenech s medovým župánkem

Na 4 porce potřebujeme:
-4 kotlety s kostí (může být i bez kosti)
-1 lžička nahrubo mletého chilli
-2 lžíce medu
-2 lžíce Solamylu (škrobová moučka)
-špetka soli

Kotlety očistíme a posypeme chilli, lehce vklepeme do masa a osolíme. Med rozehřejeme a maso v něm
oválíme. Obalíme v Solamylu a dáme na rozpálenou pánev. Maso udělá krustičku a zůstane šťavnaté.
Když nepoužijeme škrobovou moučku, do medu přidáme česnek, bylinky a lžičku sojové omáčky.
Necháme marinovat přes noc a druhý den šup na gril.
Podáváme s chlebem, bramborem nebo zeleninou.
  • Včelí produkty
  • Úly a jejich typy
  • Informace o včelách
  • Informace o medu
  • Medové recepty
  • Fotogalerie
  • Medové Vánoce
  • Naše ocenění
  • Je kvalitnější světlý nebo tmavý med?
  • Světlejší medy dříve cukernatí. Proč?
  • Vyrovná se tuzemský med medům zahraničním?
  • Jak správně odstranit žihadlo?
  • Jak odstranit včelí vosk?