Je kvalitnější světlý nebo tmavý med?
Světlejší med květový je sbíraný většinou na loukách. Květové medy obsahují více glukózy (hroznového cukru), jsou proto velmi dobře stravitelné a tím vhodné i jako hodnotný doplněk výživy dětí a nemocných. Obsahují pylová zrna rostlin, na nichž včely sbírají nektar a tím obohacují med o významné látky přírodního charakteru s povzbuzujícími účinky, jako jsou rostlinné hormony, éterické oleje či aromatické látky.
Tmavou barvu lesního medu způsobují rostlinná barviva, obsažená v míze rostlin. V porovnání s medy květovými obsahuje více minerálních látek a stopových prvků. Má i zvýšený obsah vyšších cukrů a nižší obsah cukrů redukujících, tj. glukózy a fruktózy. Proto je pro trávení energeticky náročnější. Výživová hodnota ani kvalita se v obecném měřítku u tmavých a světlých medů neliší. Prostě má každý svoje.